Interview med Kate Svanholm

Interview med Kate Svanholm

»Punkdronningen Kate Svanholm er aldrig officielt abdiceret. Hun holdt bare en pause fra tronen.« 

 Af Henrik Bagge, Århus Stiftstidene

Hans Krulls maleri »Mågekysset«, som århusianerne gennem 32 år har kunnet nyde på gavlen af Fiskergade 90, undergik henover sommeren en tiltrængt renovering.

Begge de kyssende var begyndt at krakelere, men en måneds arbejde på stilladset af kunstneren selv har bragt dem og maleriet til live igen.

Mens mågen i virkeligheden forlængst er død (det var den allerede, mens de kyssede), er der i høj grad stadig liv i den smukke, fjerkræ-forelskede kvinde, der lagde kyssetøj til Krulls motiv.

Det var Kate Svanholm, forsanger i det legendariske, århusianske punkband Lost Kids, der i 1980 spontant greb den udstopppede fugl i Hans Krulls værksted og blev foreviget i et længselsfuldt kys med maritime undertoner.

»Det var en smadderhyggelig aften. Jeg tror, jeg lige var kommet fra turné med Rugsted/Kreutzfeldt. Jeg kom op i Hans´ atelier sammen med Mek Pek, som jeg var kæreste med på daværende tidspunkt. Det endte med et fotoshoot, som så blev til »Mågekysset« i Fiskergade,« husker Kate Svanholm, der stadig er i kontakt med Hans Krull og skriver med ham en gang imellem på Facebook.

Punk er en feeling

Kate Svanholm nøjes dog ikke med at skrive på Facebook nu om dage. Efter i mange år at have levet sit liv uden for rampelyset, er hun igen begyndt at skrive musik, og en plade forventes klar hen i det nye år.

KS-punk_interview-6a

»Jeg stødte ind i en god gammel makker for et par år siden. Først var det den med »kan du huske dengang« og »hold kæft, hvor var det sjovt.« Men så fandt vi ud at lave noget sammen. Min makker lægger hele bunden, og jeg lægger tekst og sang på. Vi er et godt stykke ad vejen, og nu er der kommet besætning på. Det tegner rigtig godt,« siger en forventningsfuld Kate Svanholm. Hvem makker og besætning er, holder hun dog foreløbig tilbage som en overraskelse.

Men musikken er allerede nu tilgængelig i små bidder på hjemmesiden katesvanholm.dk, og skal de tages som pejlingspunkt, har den tidligere punkdronning ikke filet meget på kanterne siden de hårdtslående startfirsere.

»En gang punker, altid punker,« siger hun, inden hun afslører, at der også er kommet nye nuancer på paletten.
»Jeg kalder det selv rock/jazz/punk. Der bliver virkelig sparket igennem i visse passager, så det er rock, men også meget melodisk. Hvor punk, det er, ved jeg ikke. Punk er jo også en feeling og en indgang til samfundet.«

Mor med måge

Og den indgang er tilsyneladende blevet holdt pivåben. Selv om den seneste snes år primært har været viet til rollen som mor til to døtre, mens hun har arbejdet med børn i et malerværksted i nordsjælland, lever den omtalte punk-feeling videre. Ikke mindst i døtrene, som nu er blevet henholdsvis 16 og snart 19 år.

»Den ene synger og er totalt punk, mens den anden er til metal og spiller guitar. Så noget har jeg da fået givet videre,« siger en stolt Kate.

»Mågekysset« har hun nu også fået sendt videre til pigerne. De var nemlig fornylig i Aarhus og besøge morfar, og ved samme lejlighed kunne de besigtige det nyrenoverede motiv af mor med måge.

Nu skal der produceres og pudses på den første rigtige Kate Svanholm-skive i snart 30 år.

»Jeg håber, der er folk, der synes, det er dejligt. Jeg har manglet det, mens jeg ikke har kunnet lave musik, og jeg trænger til at prøve mig selv af. Der er nok også nogen, der ikke kan lide det, men det må man tage med. Jeg lavede min første plade, da jeg var 15, så på den måde er jeg ikke nervøs.«

“Interview med Kate Svanholm”